Choď na obsah Choď na menu
 


Sladkosti a dezerty

Americké buchty

     
Potrebujeme:

1 kg hladkej múky, 3 vajcia, 3 lyžice kryštálového cukru, 3 dl oleja, 0,5lmlieka, 2 kocky droždia, 1 prášok do pečiva, 1 vanilku, štipku soli.
 
Ako na to:

Všetky suroviny zmiešame na cesto a 20 minút hnetieme. Dáme na dosku a vyvaľkáme na 0,5 cm plát z ktorého vykrajujeme štvorce na buchty. Naplníme ich podľa fantázie, najlepšie sú ale s tvarohom alebo lekvárom. Poukladáme ich na vymastený pekáč (vedľa seba) a necháme hodinu kysnúť. Buchty potrieme vajcom. Po upečení potrieme maslom a pocukrujeme práškovým cukrom. Pečieme asi 45 minút.
 
Chod: Desiata / Olovrant
Spôsob prípravy: Pečené
 

Babičkin slivkový táč

     
Potrebujeme:

- 150 g hladká múka
- 150 g polohrubá múka
- 2 - 3 PL práškový cukor
- 100 g palmarín
- 1ks vajce + 1ks žĺtok
- 3/4 droždie
- slivky
- mlieko, soľ
- 2PL olej
Babičkin slivkový táč
 
Ako na to:

Múku si dáme do misy, posolíme, pridáme 2-3 PL práškového cukru a urobíme malú jamku, do ktorej dáme kvasnice s troškou cukru a zalejeme vlažnýmmliekom a necháme kvások vzísť. Keď máme kvások hotový, prilejeme zvyšné mlieko (1,5 dcl), vajcia, roztopený palmarín, olej a vypracujeme varechou vláčne cesto (kým sa nám netvoria bubliny). Prikryjeme a necháme kysnúť cca 60 min. Keď nám cesto vykyslo, dáme ho na vymastený plech a rukami ho roztiahneme.
Poukladáme naň slivky, môžeme pocukrovať a na koniec posypeme posýpkou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 220-230°C 15min.
POSÝPKA:
3-4PL práškového cukru
2PL polohrubej múky
rozpustený palmarín (maslo)
všetko spolu premiešať a kým nám cesto kysne dáme posýpku do chladničky, aby stuhla.

Dobrú chuť.
 
Chod: Dezert
Spôsob prípravy: Pečené

Anglický surový koláč

Priprava 30 min    
Potrebujeme:

2 smotany na šľahanie, 2 jemné tvarohy, želatinu, 4 balenia keksov Marina, zmäknuté maslo alebo Heru
 
Ako na to:

Keksy Marina si pomrvíme na malé kúsky a zmiešame s rozpusteným maslom. Masu dáme do sklenenej misy a udlabeme ju. Smotanu, tvaroh a pripravenú želatinu zmiešame a vylejeme na masu z keksov. Dáme do chladničky stuhnúť. Navrch môžeme poukladať rôzne druhy ovocia a podávame chladené.
 
Chod: Dezert
Typ Kuchyne: Anglická
Spôsob prípravy: Studené

Babičkine rezy

Priprava 60 min    
Potrebujeme:

Cesto: 450 g hladkej múky, 250 g masla alebo Hery, 120 g práškového cukru, 2 KL prášku do pečiva, 2 žĺtky, 3 PL sladeného kondenzovanéhomlieka, štipka soli. 
Plnka: 1 kg jabĺk, 50 g strúhanky, 120 g krupicového cukru, 2 vanilínové cukry, 1 škoricový cukor.
 
Ako na to:

Z múky, masla, práškového cukru, kypriaceho prášku, zo žĺtkov, štipky soli a sladeného kondenzovaného mlieka vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na dve časti a každú rozvaľkáme na pomúčenej doske. Jednu časť vyvaľkaného cestadáme na vymastený, múkou vysypaný plech. Cesto posypeme preosiatou strúhankou, pridáme na plátky pokrájané očistené jablká, ktoré posypeme krupicovým, vanilínovým a škoricovým cukrom. Na ochutené jablká priložíme druhú časť rozvaľkaného cesta, zľahka pritlačíme, povrch cesta potrieme žĺtkami, popicháme vidličkou a upečieme vo vyhriatej rúre.