Choď na obsah Choď na menu
 


Recepty

Cesnaková pečená zelenina

Priprava 15 min Varenie - pecenie 60 min  
Potrebujeme:

Na 8 porcii
1kg zemiakov
4 paštrnák
4 mrkvy
4 polievkové lyžice olivového oleja
6 strúčikov cesnaku
čerstvý rozmarín
soľ a čienre korenie
Cesnaková pečená zelenina
 
Ako na to:

Očistíme zemiaky a paštrnák a nakrájame ich na štvrťky. Mrkvy očistíme a nakrájame na polovičky. Zemiaky varíme v osolenej vode 12 minút. Posledné 3-4 minúty k nim pridáme paštrnák a mrkvu. Zlejeme a premiešame ich v hrnci. Do zapekacej misy alebo pekáča dáme olej, zeleninu, cesnak a rozmarín. Osolíme a okoreníme. Dáme do rúry na 200°C/plyn6 na 45-50 minút. Vynikajúca príloha k mäsu.
 

Brusnicová omáčka

Priprava 20 min Varenie - pecenie 15 min  
Potrebujeme:

200 ml zaváraných brusníc (čučoriedky, ríbezle), 250 ml smotany na šľahanie, maslo, hladká múka, voda, mlieko, soľ
 
Ako na to:

Zavárané ovocie rozmixujeme, precedíme, prípadne prelisujeme cez plátno, aby sme odstránili semienka (nie je to nevyhnutné). Z masla a múky pripravíme bledú zápražku, rozriedime s vodou, pridáme podľa potreby mlieko. Na koniec vmiešame smotanu, krátko povaríme (stále miešame).
Veľmi vhodná k varenej hydine so zemiakovým pyré.

Domáca horčica

     
Potrebujeme:

1 kg rajčín, 1 kg papriky, 1 kg cibule, 350 g horčice, 5 dkg soli, 13 dkg cukru, 1/2 mletého korenia, 2 dcl octu
 
Ako na to:

Všetko spolu povaríme asi hodinu. Nakoniec pridáme ocot a rozmixujeme. Dáme do pohárikov. Sterilizujeme 20 minút.
 

Domáca majonéza

     
Potrebujeme:

1 celé vajce, 1 ČL cukru 1 ČL soli, 1 ČL horčice, olej podľa potreby
 
Ako na to:

Do mixéra rozklepeme jedno vajce, pridáme cukor, soľ a horčicu. Počas mixovania veľmi pomaly pridávame olej a miešame, až zmes zhustne.
 

Domáca knedľa

     
Potrebujeme:

500 g hrubej múky, 250 ml mlieka, 1 lyžička oleja, 1 vajíčko, lyžička soli, cukru, 1/4 droždia
 
Ako na to:

Z cesta si vytvarujeme 3 až 4 knedle na pomúčenej doske a necháme prikryté utierkou 20 minút. Vykysnuté knedle dáme variť do vriacej osolenej vody a varíme asi 20 minút. Uvarené vytiahneme a hned poprepichujeme špajglou a potrieme olejom z oboch strán.

Odosielateľ @

Príjemca @

Predmet